Sufi Müzik ve Konya

Categories : Yazılar

Mesleğim gereği yurt dışında katıldığım konserler ve müzik programları, evrensel bir dil olan müziğin ne kadar etkin olduğunu muşahede etmeme neden olmuştur. Kimi zaman bir devlet görevlisi olarak, kimi zaman da bir tur programı çerçevesinde bulunduğum müzik programlarının temel amacı da bu evrensel dilin farklı gruplar, topluluklar ve toplumları bir araya getirmek idi. Böylece bu dil ile yoğun bir iletişimin kurulduğunu gözleme imkanım olmuştur. Benim için her konser, her turne yorgunluk ve yoğunluğun yanı sıra en başta yeni bir heyecan, yeni dostluklar ve yeni kapılardır. Bunun da müzik dilinin bir sonucu olduğunu söylemek gerekir.

Katılmış olduğum konser programları arasında benim en çok ilgimi çeken ve doğrusu beni imrendiren bir festival çerçevesinde gerçekleştirilenler olmuştur. Bu durum özelde sufi müzik için de geçerlidir. Bir kaç ülkenin birarada sufi müzik özelinde buluşup bir program sunması, gerçekten hem mesleki açıdan yeni bir görgü ve deneyim, hem de sanatsal açıdan yeni açılımlar ve ufuk sağlamaktadır. Böylesi ortamların, organizasyonların Osmanlı imparatorluğu’nun komplekssiz bir şekilde müzik anlayışını oluşturmasına örnek teşkil ettiğini düşünmüşümdür. Bilindiği gibi Osmanlı, hakimiyeti altındaki toplum ve toplulukların kültürel değerlerini kendi ülküsünde toplamasını ve mezcetmesini bilmiş ve böylece özelde musiki alanında bir şaheser olarak ortaya çıkmıştır. Osmanlı müziğinin bugün hâlâ etkisini sürdürmesini bu alandaki genişliğine bağlamak gerekecektir.

Yurtdışı konserlerinde bir de söz konusu etkili organizasyonların Türkiye’de ve özelde Konya’da yapılabilmesinin rüyası beni sürekli sarıpdurmaktaydı. Böylece Konya’da İhtifallerin yapıldığı hafta içerisinde bir festivali gerçekleştirmek, benin büyük rüyalarımdan biri halini aldı. Böylesi bir festivali gerçekleştirmek hem ihtifal haftasının biraz daha zenginleşmesi hem de anma programlarının daha şümullü ve değişik kültüre, dine sahip insanların da iştiraki ile neşelenmesini sağlayacaktı çünkü. Dolayısıyla bir ‘mistik müzik festivali’ bir ukde olarak bende yer aldı.

Böylesi bir arzuyu gerçekleştirmek ise 2004 Aralık ayında nasip oldu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdussettar Yarar’a bu fikrimi açtığımda fevkalade sıcak karşıladı ve kişisel çabaları ile sponsor bulup bu organizasyonun gerçekleşmesini sağladı. Koordinasyonunu bizim yaptığımız bu programa Pakistan, İran, Azerbaycan, Fransa ve Nevşehir Semah topluluğu katıldı. 2005 yılında ise ikincisini gerçekleştirdiğimiz festivale, yine İran, Tunus, Hindistan, İspanya, Özbekistan, Azerbaycan gibi ülkelerden gruplar ve topluluklar katıldı. Artık gelenekselleştiğini düşündüğümüz ve bunun için çaba harcadığımız ‘Mistik Müzik Festivali’mizin bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek. Koordinatörlüğünü üstlendiğimiz festivale, sufi müziğin dünya çapında önde gelen isimleri katılacak. Festivale katılacak sanatkârların hepsi sahasının en önemli isimleri… İran’dan ŞEHRAM NAZIRİ, Azerbaycan’dan ALİM KASIMOV, Özbekistan’dan SERALİ DURAYEV, Rusya federasyonundan AHMET AHMEDOV, Saraybosna İlahi Grubu gibi sufi müzikte öne çıkmış kişi ve gruplar Konya’da farklı bir müzik rüzgarı estirecek. Dolayısıyla Konya zaten yoğun geçen bir dönemde yeni bir yoğunlukla daha karşılaşmış olacak.

Bir tarafta yapılacak olan Sema programları ve Ahmet Özhan konserleri, diğer tarafta Uluslararası Mistik Müzik Festivali, sergiler, olgunlaşma enstitüsünün yapacağı Mevlevi kıyafetleri defilesi 1-17 tarihleri arasında Konya’ya ciddi bir canlılık getirecek. Böylece Konya bir başkent olmanın önemini kavramış ve bunun anlamına tekrar ulaşmış olacaktır. Şüphesiz Konya, sufi hayatin ve müziğin başkentidir. Öyle ise sufi hayatin gerektirdiği objelerin de sergilendiği en önemli yer olmalıdır. Bunun için de Konya bütün camialarıyla üzerine düşeni yapmalıdır. Unesco’nun Hz. Mevlana yılı ilan ettiği bu dönemde bu konu bir kat daha önem kazanıyor.

Son olarak sufi müzik ile ilgilenecekler için festivalin programını duyurmak istiyorum. Sufi Müzik Festivali, 2 Aralık’ta başlayıp 16 Aralık’ta son bulacaktır. Tüm programlar Konya Ticaret Odası salonunda aynı saatte (15:00) gerçekleştirilecek. Programları icra edecek topluluk ve ülkeler ise sırasıyla şöyle: 02 Aralık 2006 Semah topluluğu; 04 Aralık 2006 Saraybosna İlahi Grubu; 06 Aralık 2006 Güney Kore; 10 Aralık 2006 Özbekistan; 12 Aralık 2006 Azerbaycan; 14 Aralık 2006 Rusya; 16 Aralık 2006 İran.

Tüm müziksever dostlarımızla festivalde buluşmak dileğiyle…

40ikindi.com